למה לפנות לפסיכותרפיה גופנית?
כל חוויה מרגע לידתנו, הוטבעה בנפש דרך תחושות הגוף. חוויות אלה הן המקור הראשוני להבנה על מי אנחנו ויוצרות את הסיפור האישי שמלווה אותנו. החוויה הגופנית בטיפול פסיכותרפיה גופנית מחברת אותנו לעולמנו הפנימי, עוקפת את הביקורת העצמית ומעוררת את האנרגיות הקיימות בנו. לעתים נדמה לנו שאנו “יודעים” הכול על עצמנו – מה “לא בסדר”, ואיך היה צריך להיות. למרות זאת, רב הנסתר על הגלוי ומרביתנו עדיין מנסים לשנות הרגלים ישנים שדבקו אלינו. רגשות כמו כעס, שמחה ועצב מתקיימים הן במישור הנפשי והן בגוף הפיזי. למשל, לא ניתן לפחד רק רגשית או לכעוס רק פיזית. כשמתייחסים לשני היבטים אלו בו זמנית במסגרת הטיפול, ניתן לגעת ביתר קלות במקור הכאב ולהביא ריפוי אל החלקים הפגועים בנפשנו.
החוויה הגופנית בתהליך הטיפולי
פסיכותרפיה גופנית היא שיטת טיפול שמציעה שילוב חי ודינאמי בין התייחסות לרגשות באמצעות שיחה ובין ביטוי חוויתי-פיזי של הרגשות דרך תנועה, משחק ואמנות. שילוב גוף-נפש שפונה לא רק לעולם הרגש אלא מוסיף גם את הפעילות היצירתית, מאפשר נגישות ישירה ומהירה יחסית לתכנים נפשיים עמוקים ושינוי משמעותי בחייו של האדם. ההתנסות הגופנית בתהליך הטיפולי עוזרת לנו להשתחרר מהדפוסים האלו, מאפשרת גילוי כוחות נפשיים שלא קיבלו ביטוי מספק בחיינו, וסוללת את הדרך למימוש עצמי ואושר.
ארבעת השלבים של מפגש בפסיכותרפיה גופנית
* המפגש הטיפולי מתחיל בשיחה בה האדם משתף את המטפל בנושאים המעסיקים אותו.
* בהדרגה השיחה מעמיקה עד לרגע בו מתרחש משהו שדורש התייחסות באמצעות התנסות חווייתית.
* המעבר משיחה להתנסות חווייתית נותן הזדמנות לתוכן לא מודע לעלות על פני השטח.
* עיבוד בשיחה של משמעות ההתנסות החווייתית וחיבור לנושאים שהועלו בתחילת המפגש.
בסוף המפגש אנו מחברים בין התובנות שעלו מתוך ההתנסות החווייתית והסיפור שעלה בתחילת המפגש. החיבור ביניהם מקנה לנו מפתח להבנת ההתנהלות הרגשית שמאפיינת את האדם ומשפיעה על כל מערכות היחסים בחייו, כגון: זוגיות, משפחה, חברים ועמיתים לעבודה. דוגמה לתהליך רגשי במפגש של פסיכותרפיה גופנית: אישה באמצע שנות השלושים הגיעה לטיפול בעקבות חרדה וקשיים בזוגיות. היא הרבתה לספר על המתח שהיא חווה ביום יום, והביעה תסכול על כך שבן זוגה לא תומך בה מספיק. מתוך השיחה הורגש שהמונח “תמיכה” היה משמעותי עבורה. כשהזמנתי אותה לבטא את הצורך בתמיכה בתנועה היא בהדרגה התחברה למקור הרגשי של תחושת חוסר הביטחון והקושי לעמוד בכוחות עצמה. התנסות החווייתית זו פתחה דלת לעולם תוכן שלא היה נגיש עבורה עד כה. במפגשים הבאים המשכנו לגלות את מקורות הכוח הפנימיים שעליהם היא יכולה לסמוך ובזכותם תחושת החרדה ירדה והקשר הזוגי השתפר.
מהי פסיכותרפיה גופנית?
פסיכותרפיה גופנית היא גישה טיפולית אשר מדגישה את הקשר בין גוף ונפש. הטיפול משלב שיחה יחד עם התייחסות על הגוף. החוויה הרגשית שלנו תמיד מקבלת ביטוי גופני. תחשבו על זה עצב שמחה כעס פחד, לכולם יש גם חוויה גופנית. אז אם אנחנו מבינים שהרגש שוכן בתוך הגוף, טבעי שנדע להתייחס אליו בתוך תהליך של הטיפול הרגשי. התייחסות לגוף יכולה להיות בתשומת לב לתחושות שעולות והקשר שלהם לרגשות שבנו, או איזה שהיא התנסות חוויתית בתנועה או משחק.
למי השיטה מתאימה?
פסיכותרפיה גופנית מתאימה לאנשים שרוצים להתמודד עם קושי רגשי ותסכול בחיים. אם יש תחושת לחץ או חרדה, משבר בזוגיות, או הבנה שאתה לא מרוצה מעצמך כבר יותר מדי זמן ורוצה לפרוץ את הגבולות של כל מה שמכביד עליך אז טיפול בפסיכותרפיה גופנית יכולה להתאים לך. פסיכותרפיה גופנית מומלצת גם למי שמרגיש מחובר לגוף ומכיר את הקשרים בין הגוף והנפש, וגם לאנשים עם נטייה לדבר מהראש באופן הגיוני אבל מתקשים לדבר על הרגשות. במקרה כזה הכרות הדרגתית עם עולם גוף נפש יכול להיות פריצת דרך משמעותית במיוחד.