המונח סימפטום פסיכוסומטי מתאר מצב בו הנפש מתמודדת עם המצוקה הרגשית באמצעות העברתה אל הגוף. הכאבים והבעיות הרפואיות הם למעשה ביטוי של קושי רגשי.
שילוב בין רפואה וטיפול רגשי
מצב פסיכוסומטי או מחלה פסיכוסומטית, צריכים להיות במעקב רפואי בדיוק כמו כל מצוקה רפואית אחרת. למרות זאת, חשוב להבין שהטיפול הרפואי רק מקל על הסימפטומים הפסיכוסומטיים, אך אינו יכול לתת מענה למקור הכאב הרגשי. במקרים רבים יש לתסמינים נטייה לחזור שוב ושוב בלי שהרופאים יכולים להסביר את הישנות המחלה. במקרים כאלו, ובמקרים בהם הרפואה לא יכולה להסביר את הסיבה למחלה או לתת לה מענה, עולה צורך לתת מענה רגשי בנוסף לטיפול הרפואי ולקבל טיפול פסיכודינמי.
כפי שלא ניתן להתעלם מהקשר ההדוק של גוף-נפש כך לא ניתן לבטל את הקשר שבין טיפול רפואי ותמיכה רגשית המשלימה אותו.
איך נוצרים סימפטומים פסיכוסומטיים?
מגוון מצבים בחיים עשויים להוביל אותנו למצוקה רגשית המובילה למצב פסיכוסומטי כזה או אחר, כגון: משבר, דיכאון, מערכת יחסים שעולה על שרטון או טראומה נפשית. כאשר הנפש אינה יכולה להתמודד עם הכאב הרגשי, היא מתנתקת ממנו ומעבירה את המצוקה לגוף. הגוף מתרגם את הכאב הנפשי לתסמינים רפואיים, כגון: נדודי שינה, אסתמה וכאבי ראש. על ידי כך הכאב הרגשי המודחק מקבל ביטוי פיזי.
לדוגמה, כשהנפש לא מצליחה להתמודד עם מתח ולחץ, הגוף עלול להגיב בשיבוש תפקוד מערכת העיכול. כך למעשה הגוף מביע את הקושי של הנפש “לעכל” את הרגשות הקשים שמציפים אותה. במקרה של מגירנה הגוף מנסה להחזיק את כל המצוקה הרגשית בתוך הראש. התחושה היא ש”הראש מתפוצץ” מכוון שהוא חושב שאין לו לגיטימיות לבטא את עוצמת הכעס, הכאב או העצב הכלוא בתוכו. האדם הסובל מסימפטומים פסיכוסומטיים מעוניין להיפטר מהם, אך באופן פרדוקסלי הנפש ממשיכה לשמר את המצב הרפואי מתוך צורך לשמור על האיזון הנפשי.
טיפול במחלות פסיכוסומטיות
מנגנון ההדחקה הטבעי גורם לאדם להישאר בחוסר מודעות לבעיה הרגשית. כל עוד אין חיבור מחדש בין העולם הנפשי לבין הגוף הפיזי, האדם נמצא במבוי סתום בו הגוף נאלץ להתמודד עם הבעיה המודחקת. טיפול פסיכוסומטי רגשי בשיטת פסיכותרפיה גופנית, מתייחס לקשר ההדדי בין הגוף לנפש, תוך הכרת המניעים הרגשיים העומדים מאחורי הסימפטומים הגופניים. דרך התייחסות לתחושות הגוף, עבודה בתנועה, מגע ושיחה על ההיבטים הרגשיים, בהדרגה מתאפשר לנפש להתמודד עם התכנים הנפשיים המודחקים. שחרור מהסימפטום הפסיכוסומטי מקנה לגוף חופש מהעול שהוא סחב.
מטרת טיפול פסיכוסומטי היא להגיע אל התחושה החבויה תחת שכבות רבות של כיסויים והגנות, שתפקידן להגן על הנפש מהכאב אבל גם לא מאפשרות להתקדם הלאה. עם הזמן מצליח המטופל לשחרר את הכאב, והנפש זוכה בחיבור מחדש לחלקים שהיו מנותקים ממנה. הטיפול נעשה תמיד תוך הקשבה לצרכי המטופל, הדרכתו לאורך התהליך וסיוע מקצועי שמאפשר לו להיכנס אל תהומות נפשו ולמצוא לבדו פתרון לקושי, מה שמעניק לו כוחות גופניים ונפשיים כאחד.