התקפי חרדה מתמשכים מהווים מצב שבו אדם חווה חרדה באופן כרוני במשך מס' חודשים לפחות. לפני שנעמיק בנושא ההמשכיות של התקפי החרדה, חשוב לציין שחרדה יכולה להיגרם ממגוון גורמים, כגון לחץ, אירוע טראומטי או אפילו בעיות רפואיות שונות.
התסמינים של התקפי חרדה מתמשכים יכולים לכלול:
- תחושת פחד או מתח מתמשכים
- קשיי ריכוז
- עייפות
- בעיות שינה
- רגישות לרעשים או גירויים אחרים
- בעיות ויסות חושי
כמו כן, חרדות מתמשכות עשויות לגרום לתסמינים גופניים שונים, כגון הזעה, דופק מהיר, קוצר נשימה, בחילות או כאבי בטן ועוד. בסופו של דבר, התקפי חרדה מתמשכים יכולים להשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום של האדם. הם יכולים להקשות על העבודה, הלימודים, היחסים החברתיים, האישיים והפעילויות החברתיות שאנשים לוקחים בהן חלק.
התקפי חרדה מתמשכים – מה כולל טיפול?
הטיפול הרגשי בהתקפי חרדה מתמשכים כולל בדרך כלל שילוב של שיחות עומק, התנסות חווייתית בתנועה, העלאת מודעות לתחושות הגוף, הדרכות מסוגים שונים ועוד. בתוך כך, טיפול פסיכותרפיה דינאמית, כמו למשל טיפול רגשי על ידי פסיכותרפיסט, יכול לאפשר למטופלים לנהל טוב יותר ובצורה יותר בריאה את החששות, החרדות וכן התקפי פאניקה מתמשכים או אפילו התקפי זעם.
איך להפחית את הסיכון להתקפי חרדה מתמשכים
רגע לפני שנעמיק בשיטות טיפול מקצועיות יותר, נציין כי ישנן מספר דרכים שניתן באמצעותן להפחית את הסיכון לפתח התקפי חרדה מתמשכים, כגון:
- התמודדות עם יציאה מאזור הנוחות במידה שלא מציפה יתר על המידה, אבל כן מרחיבה את יכולת התמודדות עם העולם
- ניהול מתחים מתמשכים ורגעי קושי, רישום הטריגרים לאותם רגעים ורישום של מחשבות או צעדים שהובילו אתכם להרגיש הקלה בחרדה.
- טיפול עצמי וטיפוח עצמי הכוללים התמקדות בתחביבים חיוביים ומועילים, פיתוח תחומי עניין חדשים, הרחבת מעגלים חברתיים ועוד.
- שינה מספקת ורציפה היא תמיד חשובה והיא יכולה לסייע לכם בהפחתת סטרס ולחצים.
- תזונה בריאה יכולה לסייע במקרים של חולשה, עייפות כרונית, עצבים ולחצים ועוד.
- פעילות גופנית שאתם נהנים לעשות, אפשר לצרף מוזיקה או ללכת לחוג למי שקשה לעשות לבד.
זיהוי ההבדלים בין התקף חרדה מתמשך לדאגות רגילות
התקפי חרדה מתמשכים ודאגות רגילות הם שני מצבים שיכולים להשפיע על חיינו בצורה משמעותית. עם זאת, ישנם כמה הבדלים מרכזיים בין שני המצבים הללו. בעוד כי התקפי חרדה מתמשכים מאופיינים בהתקפים פתאומיים של חרדה ואי נוחות, ההתקפים הללו יכולים להימשך דקות עד שעות. בדרך כלל, הם יכולים להיות מלווים בתסמינים גופניים כמו קצב לב מוגבר, נשימה מהירה, הזעה, רעידות, תחושת קהות או נמלול, ותחושת סכנה או תחושה שה-"מוות מתקרב". זאת, בזמן שדאגות רגילות הן מחשבות או תחושות של חרדה או אי נוחות לגבי אירוע מסוים, מצבים עתידיים ועוד סיבות רבות ומגוונות. הדאגות הללו יכולות להיות מציפות או מטרידות, אך הן בדרך כלל לא גורמות להתקפי חרדה.
זיהוי טריגרים או הימנעות מהם – מה ההבדל?
בסופו של דבר, חשוב לזכור שחרדה היא תחושה אישית, לא עובדה ממשית במציאות. אך יחד אם זאת התקפי חרדה מתמשכים משפיעים על האופן שבו אתם תופסים את המציאות. לכן כשאתם מרגישים חרדה, חשוב להיזכר שתחושתכם היא לא בהכרח מה משקפת אובייקטיבית את מה שקורה באמת. כלומר הטריגר שעורר את החרדה עשוי להיות פרשנות אישית שלנו.
משמעות הדבר הוא שאם אתם תנסו להימנע מטריגרים שמפעילים אותכם אתם עלולים ליצור דפוס התנהגות של הימנעות חברתית, זוגית, משפחתית וכולי. לכן כן חשוב לצאת מאזור הנוחות ולנסות להתמודד עם החיים.
אם התקפי החרדה המתמשכים שלכם מפריעים לחייכם, ורוב הסיכויים שזהו המצב, חשוב לפנות לטיפול מקצועי.
יואב ניומן – טיפול בהתקפי חרדה מתמשכים
אם אתם מתמודדים עם התקפי חרדה מתמשכים, חשוב לזכור שאתם לא לבד. ישנם אנשים רבים שמתמודדים עם חרדה, וישנם טיפולים יעילים שיכולים לעזור בנושא. אני מחזיק בניסיון רב שנים בטיפול בהפרעות חרדה כלליות, כולל התקפי חרדה מתמשכים, התקפי כעס ופאניקה, התקפי זעם ועוד בעיות שונות אשר מקשות משמעותית על ניהול חיי שגרה מלאים ומספקים על גווניהם. הגישה הטיפולית שלי מתמקדת ב:
- הכרות עם הכוחות הפנימיים שיכולים לתמוך בנו בהתמודדות עם החרדה.
- יצירת בסיס של אמון בנינו בתהליך הטיפולי כמודל לאיך אפשר לתת אמון בעולם.
- שינוי דפוסי חשיבה אובססיביים.
- למידת התמודדות בריאה יותר עם כל טריגר שמעורר חרדה.
- פיתוח מיומנויות התמודדות יעילות והקניית כלים פרקטיים להתמודדות עם חרדות.
- תרגול של טכניקות הרגעה, שיכולות לעזור להפחית את החרדה בזמן אמת.
אשמח שתאפשרו לי את הזכות לנסות לסייע לכם במכאובים הרגישים ביותר שלכם\ן. אני מאמין שהקשר הטיפולי הוא קריטי להצלחת הטיפול.
יש לציין, הטיפול הוא אישי ומותאם אישית למטופלים.