טיפול בוויסות חושי אצל ילדים – גשר בינו לבין העולם

טיפול בוויסות חושי אצל ילדים באמצעות שיטת אלבאום הוא כמו מסע מופלא אל תוך עולם התחושות, גישה טיפולית חדשנית ששואפת לחבר מחדש את המוח עם מערכת העצבים. דרך משחק, תנועה וחוויות חושיות מבוקרות, הילדים לומדים להכיר, להבין ולעבד גירויים בצורה יעילה יותר. לא מדובר רק בהפחתת רגישות-יתר, אלא ביצירת מרחב בטוח לחקור, להתנסות ולהתפתח. טיפול זה הוא כמו מפה דרכה הילדים לומדים לנווט בעולם סוער של תחושות, ובונים לעצמם נתיבים חדשים של תקשורת, התנהגות ולמידה.

שיטת אלבאום מציעה מגוון של תרגילים ויסות חושי ומשחקים, המסייעים לוויסות החושי, הן לילדים בעלי רגישות יתר והן לילדים הסובלים מרגישות חושית נמוכה. טיפול בוויסות חושי עשוי להיות מורכב מכמה היבטים טיפוליים שונים, עליהם נרחיב כעת – המשיכו לקרוא.

ראשית יש להבין איך מזהים בעיה בויסות חושי?

קושי בויסות חושי מתבטא ביכולת לקלוט, לעבד ולהגיב בצורה מותאמת לגירויים סביבתיים. זיהוי הקשיים מתבסס על הבחנה בין רגישות יתר או תת-רגישות במערכות החושים השונות. רגישות יתר עשויה להתבטא בתגובות קיצוניות למגע, אור, קול, ריח, טעם או תנועה, בעוד שתת-רגישות תתבטא בחוסר תגובה או בתגובה חלשה לגירויים אלה. קשיי ויסות חושי יכולים להוביל להתנהגויות לא טיפוסיות כמו הימנעות מפעילויות מסוימות, קושי בריכוז, קשיים חברתיים, חרדה, תסכול, או התנהגות תוקפנית. חשוב לציין כי קשיים אלה אינם מעידים בהכרח על פגיעה קוגניטיבית, אלא על קושי בעיבוד המידע החושי. אבחון מקצועי נעשה על ידי מרפא בעיסוק מוסמך, תוך שימוש בכלים סטנדרטיים ותצפיות התנהגותיות, תוך התייחסות להיסטוריה ההתפתחותית של הפרט. זיהוי מוקדם וטיפול מתאים יכולים לשפר משמעותית את איכות חייו של האדם.

הפרעה בויסות חושי

הפרעה בוויסות חושי (SPD) היא מצב נוירולוגי מורכב המשפיע על האופן בו המוח מעבד מידע חושי. אנשים עם SPD עשויים לחוות רגישות יתר או תת-רגישות לגירויים תחושתיים כמו מגע, צליל, אור, טעם וריח. קשיים אלו בעיבוד המידע החושי עלולים להוביל לקשיים תפקודיים משמעותיים במגוון תחומים, כגון תפקוד מוטורי, קשב וריכוז, התנהגות, ויסות רגשי, אינטראקציות חברתיות ולמידה. האבחון של SPD מתבסס על הערכה מקיפה של תפקודים תחושתיים, התפתחותיים ונוירולוגיים, וכן על תצפיות התנהגותיות ודיווחים סובייקטיביים. הטיפול ב-SPD מותאם באופן פרטני לצרכים הייחודיים של כל אדם, ועשוי לכלול טיפולים התנהגותיים, טיפולים תחושתיים, ריפוי בעיסוק, וכן הדרכת הורים ואנשי צוות חינוכי. גישות טיפוליות חדשניות מתמקדות בשיפור יכולות העיבוד החושי של המוח דרך גירוי מבוקר של מערכות החישה, תוך שילוב טכנולוגיות מתקדמות כמו מציאות מדומה וביופידבק.

טיפול בוויסות חושי ואינטליגנציה חושית


לפני שמדברים על טיפול ויסות חושי, ראוי לציין כי אינטליגנציה חושית היא יכולתו של האדם לקלוט גירויים מהסביבה דרך חמשת החושים, לפענח אותם בצורה מהימנה למציאות ולהגיב באופן מותאם למצב. כאשר הוויסות החושי אינו מאוזן, המסרים שנקלטים מהסביבה מתפרשים בהתאם לרגישות יתר באופן מוגזם, או תת רגישות חושית באופן מעומעם. במצב כזה, קיים קושי להגיב בצורה יעילה ומותאמת למתרחש. המקור לחלק גדול מהתופעות של לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז כמו גם בעיות התנהגות, טמון בתפקוד לקוי של מערכת החושים. במקרים רבים ילדים אלו מקבלים המלצה להיעזר בטיפול תרופתי בלבד, זאת למרות שבמצבים מסויימים עדיף לשלב גם טיפול רגשי ולבדוק האם הצורך בטיפול תרופתי אכן מתואם לילדכם. מערכת החושים יכולה להתאפיין בחוסר איזון בשני קטבים מנוגדים:
– רגישות יתר (היפר רגישות חושית)
– תת-רגישות (היפו רגישות חושית)

טיפול בוויסות חושי ורגישות יתר


ילדים בעלי רגישות יתר, חשים את הגירויים באופן חזק מכפי שהם באמת. לכן, דעתם מוסחת בקלות עקב גירויים, כגון רעש וריח, והם עשויים לחוות מגע או קירבה של אדם אחר כמשהו מאיים ופולשני. ילדים אלה מתקשים לעקוב אחר מהלך השיעור, מפני שהם מוצפים בגירויים ותחושות פיזיות. רגישותם החושית מקשה עליהם לפתח כישורים חברתיים ולהשתלב בחיי החברה בכיתה. דפוסי ההתנהגות האופייניים למצב זה הם הימנעות מהתנסויות חברתיות וזהירות יתר או התפרצויות כעס וקושי לדחות סיפוקים, מה שניתן לווסת באמצעות טיפול בוויסות חושי.

טיפול בוויסות חושי ותת רגישות


כאשר מדובר על טיפול בוויסות חושי, חשוב לציין כי ילדים בעלי רגישות חושית נמוכה זקוקים לגירויים חזקים מהרגיל, על מנת להיות מסוגלים לחוות את התחושות כפי שאנו חשים אותם. צורך זה עשוי להביאם לחיפוש מתמיד אחר גירויים וריגושים. לכן, ילדים אלו נוטים להימצא בלב הסערה של ריבים עם בני גילם, ולהתנגד לשיתוף פעולה עם הורים ומורים.

מהו טיפול בוויסות החושי?


שיטת אלבאום מציעה מגוון תרגילים ומשחקים ועוד מגוון דרכי טיפול בויסות חושי, המסייעים לתהליך הוויסות החושי. ילד שיכול לסמוך על התפיסה החושית שלו, ירגיש ביטחון ויעז להתנסות באתגרי החיים ולהתמודד איתם. יש ילדים שאוהבים לבנות לעצמם “בית” מכריות, שמיכות וחבלים מתוך הצורך לקבל גירוי חיצוני של להיות עטופים. במהלך טיפול בוויסות חושי, יש ילדים שזקוקים להרפיה של מתח מוטורי דרך תנועה משוחררת, ויש כאלה שזקוקים לקבל מגע חזק שיעורר את התחושה העמוקה של השרירים דרך תרגילים כגון “העץ”, “הדבק” ו”תרגילי כוח רצון”. דרך המשחקים והתרגילים הילד מקבל מענה לצרכים האישיים שלו כדי להשלים את הבשלת המערכות הסנסומוטוריות שמהוות משקל כל כך חשוב בחיי היום יום ותהליך הלמידה.

איך אפשר לזהות ולטפל בקשיים בוויסות החושי
התנהגות של ילד עם קשיים בוויסות חושי, נובעת מתוך תגובה לרגישות גבוהה מידי או להפך סובל מתת רגישות חושית וצריך מגע חזק מהרגיל.
ההבנה של איזה סוגי מגע, צלילים, ריחות וטעמים ילדים אוהבים או נרתעים מהם, יכולים ללמד אותנו על מקור הקשיים.

תמונה של יואב ניומן
יואב ניומן

החל את דרכו המקצועית כמטפל בשיטת אלבאום ב-2001. במהלך השנים טיפל במספר רב של מטופלים, לימד סטודנטים, רכש ידע תיאורטי ומעשי בגישת טיפול במשחק והתמחה בפסיכותרפיה גופנית. בנוסף בוגר קורס הכשרת מטפלים בשיטת הגשטלט מטעם אוניברסיטת תל אביב.

דילוג לתוכן