דימוי עצמי: איך אפשר להרגיש טוב, מסופק ושלם עם עצמך?

רבים רוצים לשנות את דימוי העצמי שלהם, אך כשמגיע רגע האמת יש נטייה להימנע מהאתגר ולהוכיח לעצמנו שוב ושוב את הדמוי העצמי הישן והמוכר, על אף שהוא שלילי. כך יוצא שלמרות שאנחנו כבר יודעים איך היינו רוצים להיות, עדיין לא פשוט לעשות את השינוי.

מה זה דימוי עצמי

דימוי עצמי הוא האופן בו אתה תופס את עצמך. ובמילים אחרות זוהי רשימה של "רשמים עצמיים" שנבנו לאורך זמן במוחנו. רשמים עצמיים אלה יכולים להיות חיוביים מאוד, מה שמעניק לאדם ביטחון במחשבותיו ובמעשיו, או שליליים, מה שהופך את הפרט לאדם הנוטה לפקפק ביכולותיו ובדעותיו, לדוגמא: אנשים שהיו חשופים לביקורת שלילית רבה לאורך שנים, הורגלו לתפיסת העולם שהחלישה אותם ויצרה את תחושת חוסר ערך עצמי ודימוי עצמי נמוך. ואז, באופן לא מודע, מתוך רצון להרגיש שליטה האדם מחמיר עם עצמו, ותוך כדי כך הוא מרגיש שלאף אחד בסביבה אין ממנו ציפיות.

כמה אתם מתעסקים באיך שתופסים אותכם? 

העיסוק "בעצמי" בהגזמה יכול להוריד את הביטחון העצמי, במקום לחשוב מה אנשים אחרים מרגישים / חושבים עלינו וזה מה שגורם לנו להגדיר את עצמנו, פשוט נעז לקפוץ למים ולצאת על העולם כפי שאנחנו באמת.

לביקורת עצמית וליכולת שלנו לקבל ביקורת מאחרים יש תפקיד חשוב בהתפתחות האישית שלנו. הסביבה היא זו שנותנת לנו פידבקים, אנחנו צריכים למצוא את הדרך בה נדע לבחור לאיזה מהפידבקים להתייחס כדי להעצים את עצמנו ולהגשים את משאלות ליבנו, ומאיזה להתעלם כי הם מחלישים אותנו. אנשים שהגבולות שלהם נפרצו, שהם הרגישו לא בטוחים, והיו חשופים לפגיעה, חווים את העולם כולו כמקום לא מוגן. אנשים אלו מסתובבים בחוסר ביטחון ומתקשים להגן ולדאוג לעצמם.

איך הדימוי העצמי משפיע עליכם בחברה?

במובנים רבים חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך הם נבואות שמגשימות את עצמן, להלן כמה דוגמאות:

כאשר אנו נמצאים במצב של ביקורת עצמית גבוהה היא עשויה לעורר דיכאון וחרדה, מטופל אחד אמר לי פעם שיש לו צורך להתחנף, לרצות ואם הוא מקבל דחייה אז הוא משוכנע שזה בגללו, שהוא לא טוב מספיק. הייתה לו מחשבה שאסור לו לנוח, שאם הוא עוצר זה נחשב כמו זלזול. ושכל תוצאה אחרת היא לא מספיק טובה. הוא האמין שאם הוא יבקר את עצמו אז פחות יבקרו אותו, מה שגרם למעשה לחוסר הביטחון שלו לגדול ולהעמיק.

בזוגיות: אנחנו עלולים לאבד את הגבולות שלנו, לפעול מתוך ריצוי כדי שבן הזוג יישאר אתנו, למרות שאנחנו לא שלמים עם הזוגיות הזו . האירוניה שנוצרת היא שבמקום שימור הזוגיות אנחנו מרחיקים את בן או בת הזוג.

בעבודה: אותו מנגנון מופעל גם בהתקדמות המקצועית שלנו, במעגל החברתי שלנו ובכל תחומי החיים. בגלל חוסר הערכה שלנו לעצמנו, אנחנו לא מעיזים לקחת סיכון ולפרוץ קדימה.

דימוי עצמי, ביטחון עצמי מאוד מושפעים מהחומריות והתחרותיות שיש בתרבות המערבית. חלקנו משקיעים הרבה אנרגיה בניסיון להראות טוב ולקבל מחמאות, על אף שאנחנו לא באמת נאמין להם. חלקנו נתייאש ונוותר מראש מהשאיפה להיראות טוב ולהיתפס כבעלי ערך גבוה, לעיתים אפילו אם אנחנו מנסים להתמודד עם האתגרים, אנחנו די מהר מאבדים מוטיבציה.

תבדקו את עצמכם האם אתם מרוצים מחיי החברה שלכם

מבחן קטן שתוכלו לערוך לעצמכם כדי לדעת האם הדימוי העצמי שלכם מושפע מהמצב החברתי שלכם:

  1. צייר על דף את המעגל החברתי שלך, כל אדם שאתה מכיר סמן כנקודה על הדף. לאחר מכן סמן את עצמך איפה אתה נמצא במרכז, בצד, ומה גודל הנקודה שלך ביחס לאחרים?
  2. האם אתה מרוצה עם המצב הקיים? איך היית רוצה שזה יהיה? כתוב בכמה משפטים מה חסר במקום שאתה בו היום ומה הייתה רוצה שיהיה.
  3. תכתוב מה לדעתך הביא אותך למקום שאתה נמצא בו היום, והאם בעבר היית במקום אחר מבחינה חברתית?

כשאנו פועלים בעולם אנחנו מתעוררים לחיים. תארו לעצמכם: אדם שנוהג ברכב מסתכל כל הזמן במראה, סביר להניח שהוא לא יגיע רחוק. כדי להתקדם צריך להסתכל קדימה, על הדרך על הסביבה ולהגיב באותנטיות וספונטניות. השאיפה היא שנוכל להתנהל בעולם כמו נהג ותיק שנהנה מהדרך בלי לחץ מהנהיגה עצמה.

החוכמה היא להסתפק במי שאנחנו, ולא במה שחסר לנו, במקום להוציא לעצמנו את הרוח מהמפרשים להשתמש בכלים כמו : השתתפות חברתית ,הבנה רגשית , התמודדות יעילה עם עלבון תוך כדי פיתוח שליטה עצמית , הצטרפות יעילה לקבוצה פועלת- להיות שייך, והיכולת לומר מילה טובה לעצמי ולאחר, כדי להעצים את עצמנו ואת האחרים הנמצאים בסביבתנו.

אם הדברים מדברים אליכם אשמח ללוות אתכם בתהליך להשגת המטרות שלכם לפיתוח הביטחון העצמי באמצעות טיפול רגשי, לשיחת היכרות צרו קשר כאן.

תמונה של יואב ניומן

יואב ניומן

החל את דרכו המקצועית כמטפל בשיטת אלבאום ב-2001. במהלך השנים טיפל במספר רב של מטופלים, לימד סטודנטים, רכש ידע תיאורטי ומעשי בגישת טיפול במשחק והתמחה בפסיכותרפיה גופנית. בנוסף בוגר קורס הכשרת מטפלים בשיטת הגשטלט מטעם אוניברסיטת תל אביב.

יואב ניומן, מטפל ריגשי (מבוגרים)

אני מאמין שכל אדם יכול לחיות חיים מלאים ומספקים. כל אחד יכול לאהוב, להיות נאהב ולהרגיש שלם עם עצמו. אך לעתים הדרך ארוכה ומפותלת ונדמה שהדבר בלתי אפשרי. ברגעים כאלו, הפנייה לטיפול רגשי יכולה להיות נקודת מפנה ולסייע לו למצוא את הכוחות הפנימיים בכדי להתמודד עם קשייו.

דילוג לתוכן