טיפול רגשי לילדים – כשהילד מתקשה להתמודד לבד

טיפול רגשי לילדים הוא תהליך טיפולי שמטרתו לסייע לילדים להתמודד עם קשיים רגשיים, כגון חרדה, דיכאון, בעיות התנהגות או קשיים חברתיים, לקויות למידה ועוד. הטיפול יכול להיעשות במסגרת אישית או במסגרת מרובת משתתפים, כאשר התהליך הטיפולי יכול לכלול מגוון של שיטות, כגון:

  • שיחה: במהלך השיחה, המטפל מעודד את הילד לדבר על הרגשות והמחשבות שלו, ומסייע לו להבין את הקשיים שלו.
  • משחק: טיפול רגשי לילדים באמצעות משחק יכול לעזור לילדים לבטא את הרגשות שלהם בצורה לא ישירה, ולפתח מיומנויות חברתיות.
  • אמנות: טיפול רגשי לילדים באמצעות אמנות, כגון ציור, כתיבה או מוזיקה, יכול לעזור לילדים לבטא את הרגשות שלהם בצורה יצירתית.

טיפול רגשי לילדים – הקשיים הרגשיים הנפוצים

הטיפול הרגשי לילדים צריך להיות מותאם אישית לצרכים וליכולות של הילד. המטרה של הטיפול היא לעזור לילד להתמודד עם הקשיים שלו, ולפתח מיומנויות התמודדות יעילות.

להלן פירוט של כמה מהקשיים הרגשיים הנפוצים בילדים, וכיצד טיפול רגשי יכול לעזור במצבים אלו:

  • חרדה: חרדה יכולה להופיע בצורות שונות, כגון פוביות, התקפי חרדה או הפרעת חרדה כללית. טיפול רגשי יכול לעזור לילדים עם חרדה, ללמוד כיצד להפחית את רמות החרדה שלהם, ולפתח מיומנויות התמודדות עם מצבים מלחיצים.
  • דיכאון: דיכאון הוא מצב רגשי המאופיין בתחושת עצב, חוסר תקווה וירידה בעניין בפעילויות שהיו מהנות בעבר. דיכאון יכול להופיע בצורות שונות, כגון דיכאון קליני או דיכאון "עונתי", כלומר חולף. טיפול רגשי יכול לעזור לילדים עם דיכאון לשפר את מצב הרוח שלהם, ולפתח מיומנויות התמודדות עם הקשיים שרובצים עליהם ומטרידים אותם.
  • בעיות התנהגות: נהוג להגדיר בעיות התנהגות כהתנהגויות שאינן מקובלות חברתית, ויכולות להפריע לתפקוד של הילד בבית ובבית הספר. בעיות התנהגות יכולות להופיע בצורות שונות, כגון תוקפנות, התנהגות מרדנית או קשיים בהתמודדות עם מצבים חברתיים. לפיכך, טיפול רגשי לילדים יכול לעזור לילדים עם בעיות התנהגות ללמוד כיצד לשלוט ברגשות שלהם, ולפתח מיומנויות חברתיות יותר יעילות ומספקות תמורה.
  • קשיים חברתיים: קשיים חברתיים הם קושי להתחבר לאחרים, ולקיים קשרים חברתיים. קשיים חברתיים יכולים להופיע בצורות של חוסר ביטחון עצמי או קושי בהבנת אינטראקציות חברתיות, כאשר טיפול רגשי יכול לעזור לילדים עם קשיים חברתיים ללמוד כיצד לפתח קשרים חברתיים בריאים, ולשפר את הביטחון העצמי שלהם.

מתי לפנות לטיפול רגשי לילדים?

“אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים” על פי ספר הילדים של ד”ר סוס. הלוואי שבמציאות הכל היה נפלא והילדים שלנו היו מצליחים בכל רגע לחיות בעולם הזה עם ביטחון עצמי גבוה, ללא צורך של טיפול רגשי לילדים, אבל כן עם תחושת סיפוק והצלחה בכל תחומי החיים. לצערנו זה לא תמיד כך…ואז אנו פוגשים בחלקים הפחות נעימים של ההורות, בקשיים איתם הילד מתמודד, והחלום שהילד שלי פשוט יהיה מאושר קצת מתחיל להיסדק. מה עושים עם התחושה המבעבעת שמשהו לא ממש בסדר? המציאות דופקת על הדלת, היועצת או המורה מציעה “אולי טיפול רגשי?” לצד החוויה הלא פשוטה הזו עולה לפעמים ההשלמה שזה הדבר שהילד שלך צריך על מנת לממש את כל הפוטנציאל הטמון בו…ונכון, לא תמיד קל למצוא את התקציב לזה, ולא הכי פשוט להתארגן עם הזמנים, “ומה עם שאר הילדים”. ולמרות כל המורכבויות האלו, אם יש לכם הרגשה שמשהו לא עובד כמו שצריך, כנראה שזה הזמן לפנות לטיפול רגשי לילדים.

טיפול רגשי לילדים המבוסס על עקרונות אלבאום 


בהקשר של טיפול רגשי לילדים, רצוי לפנות לטיפול בילדים ונוער ברגע שמתעוררת תחושה שהילד מתקשה להתמודד לבד בתחום הרגשי, החברתי או הלימודי. כאשר הילד מסתגר בתוך עצמו, מתפרץ בכעס או מתנהג באופן לא מותאם לסביבה או לגילו הוא זקוק לתמיכה מקצועית. ככל שהטיפול מתחיל מוקדם יותר, כך ניתן להפחית את הנזק הנובע מתחושת הכישלון, העלולה להיווצר אצל הילד המתקשה בחברה ובלימודים. בעבודתי עם ילדים אני משלב את העקרונות של שיטת אלבאום טיפול באמצעות משחק – play therapy – בהתאם לצרכים הייחודיים של כל ילד. שיטת אלבאום מתמחה בטיפול בלקויות למידה וקשיי תפקוד, כגון: דיסלקציה, בעיות קשב וריכוז או כשל בוויסות חושי ותנועתי. טיפול באמצעות משחק מיועד לסייע לילדים המתקשים בתחום הרגשי-חברתי, כגון: קושי בתקשורת חברתית, חרדות והתפרצויות זעם.

מעורבות הורים בתהליך טיפול רגשי לילדים


מעורבות ההורה בתהליך טיפול רגשי לילדים מקנה לילד תחושת ביטחון ויוצרת אצלו אמון שהטיפול אכן יכול לעזור לו. בסיום כל מפגש ההורה מוזמן לחדר הטיפולים, כדי לתת לילד הזדמנות לחלוק איתו/ה את מה שהוא עבר במהלך המפגש. בזמן הזה, ההורה גם יכול לשתף את המטפל בהתפתחויות שהיו במהלך השבוע. במידה ועולה צורך, ניתן לקיים מפגשים בין ההורים למטפל ללא נוכחות הילד, כדי לאפשר שיחה חופשית בין המטפל להורים. אחת האפשרויות היא לקיים “טיפול דיאדי” או טיפול משפחתי. כלומר, טיפול בו ההורה הינו שותף מלא במפגש הטיפולי עם הילד. כך יכול המטפל להתבונן בזמן אמת באופי התקשורת שבין ההורה לילד ולסייע לכל צד להגיב בצורה קשובה לצרכיו של השני. טיפול בבני נוער בגיל ההתבגרות בני הנוער עוברים שינויים פיזיולוגיים ורגשיים, המשנים את תפיסתם לגבי זהותם ומקומם בעולם. האתגר לסלול את דרכם הייחודית כאנשים בוגרים, עלול לעורר תחושת בלבול וחוסר ביטחון. מחד, הרצון לעצמאות יכול להתבטא במאבקי כוח והתנגדות לסמכות, ומאידך – להסתגרות והימנעות מאתגרים. קשיי תקשורת בין ההורים והנער או הנערה, עשויים להעלות את הצורך בהתערבות של גורם חיצוני. בטיפול המשלב שיחה והתנסות חווייתית, הנער או הנערה יכולים לחלוק את עולמם הפנימי עם המטפל ולקבל את התמיכה וההדרכה להן הם זקוקים.

קשיים רגשיים שילדים מתמודדים אתם
סקירה רחבה על הקשיים הרגשיים, החברתיים והתנהגותיים אצל ילדים. כשילד מסרב ללכת לבית ספר, לשתף פעולה, מצבי רוח משתנים ואימפולסיביות, כדאי לפנות לעזרה מקצועית כדי לסייע לילד להתמודד עם הקשיים שהוא חווה.

תמונה של יואב ניומן

יואב ניומן

החל את דרכו המקצועית כמטפל בשיטת אלבאום ב-2001. במהלך השנים טיפל במספר רב של מטופלים, לימד סטודנטים, רכש ידע תיאורטי ומעשי בגישת טיפול במשחק והתמחה בפסיכותרפיה גופנית. בנוסף בוגר קורס הכשרת מטפלים בשיטת הגשטלט מטעם אוניברסיטת תל אביב.

טיפול רגשי לילדים עם יואב ניומן

אני מאמין שכל אדם יכול לחיות חיים מלאים ומספקים. כל אחד יכול לאהוב, להיות נאהב ולהרגיש שלם עם עצמו. אך לעתים הדרך ארוכה ומפותלת ונדמה שהדבר בלתי אפשרי. ברגעים כאלו, הפנייה לטיפול רגשי יכולה להיות נקודת מפנה ולסייע לו למצוא את הכוחות הפנימיים בכדי להתמודד עם קשייו.

דילוג לתוכן