המושג “גוף-נפש” מכיר בקשר הגומלין ההדוק שבין הגוף הפיזי ובין העולם הפנימי של הרגשות והמחשבות. הבנה עתיקת יומין זו הטוענת כי גוף ונפש – שלובים זה בזה ואי אפשר להפריד ביניהם, מקבלת ביטוי גם בטיפול מודרני כגון פסיכותרפיה גופנית. הטיפול מתייחס לכך שתהליכים נפשיים שלובים גם בתהליכים גופניים שלעתים נסתרים מהעין. באותה מידה אפשר להיעזר במודעות של החוויות הגופניות כדי לתמוך בתהליכים הנפשיים.
גוף ונפש – אחד הם
הנפש זקוקה לגוף כדי לקבל ביטוי בעולם הפיזי, והגוף זקוק לנפש כדי לחוות את החיות שבו. אנו נוטים לחלק את החוויות שלנו לתחושות פיזיות או נפשיות, אך למעשה מדובר בתחושות בלתי ניתנות להפרדה. לדוגמה: התקף חרדה הוא חוויה פיזיולוגית בדיוק באותה מידה שהוא חוויה נפשית. דופק מואץ, הזעה ומתח שרירי הם המרכיבים הפיזיולוגים של תחושת דחק ודאגה נפשית. באותו אופן, אושר, שמחה והתרגשות גם הם משלבים יחד רגשות ותחושות פיזיולוגיות כגון דופק מואץ, נשימה מהירה, ובשונה מהחרדה כאן אנו מפרשים כחוויה גופנית ורגשית נעימה.
הגוף כמפתח לנפש
לעיתים הנפש היא כמו חדר סגור והגוף יכול להיות המפתח. דרך עבודת גוף אנחנו יכולים להיכנס ולפגוש את התכנים שבנפש. אנחנו כל כך חכמים ואנטיליגנטיים שאנו יודעים לסדר את המבוך של העולם הפנימי שלנו באופן כזה מורכב, שאנו בעצמנו מתקשים לצאת מהמבוי הסתום. את המבוך הזה אנחנו מציבים לעצמנו מבלי להיות מודעים, כדי שלא נמצא את האזורים הכואבים באמת, עליהם הגוף מנסה לגונן. מה שעומד בינינו לבין התוכן הרגשי האמיתי שחבוי עמוק בפנים הם למעשה ההרגלים והתבניות שהוטבעו בנו מילדות ואינן משרתות את טובתנו היום. כאשר נתייחס לגוף כמחזיק בתוכו את הרגש הגולמי והלא מעובד בדומה לאיך שחווה אותו ילד בשנותיו הראשונות, נוכל לפרוץ את החומות של ההרגלים והתבניות. תפיסת העצמי יכולה להשתנות ולאפשר לנו לפעול בחופשיות בדרך הנכונה עבורנו, כפי שהיה לפני שבנינו מגננות, הרגלים וחומות.
חסימה רגשית
“שריון שרירי” הוא ביטוי של ווילאם רייך ממייסדי הפסיכותרפיה הגופנית, הבא לתאר כיצד עומס רגשי מצטבר משפיע על הגוף דרך כיווץ והקשחה של השרירים. חוויה של מתח, פחד או כאב גורמת להתכווצות של השרירים. “שריון שרירי”, נועד להגן על שלמות הגוף והנפש במצבים של מצוקה. במקרים של עומס רגשי לאורך זמן, ה”שריון השרירי” הופך לחלק מובנה מהאישיות ובהיבט הפיזי יכולים להתפתח סמפטומים פסיכוסומטים. אמנם, שריון זה מגונן עלינו בפני רגשות קשים, אך נפש שמתקיימת לאורך זמן בגוף נוקשה ומתוח, נחסמת רגשית ומאבדת בהדרגה את חיותה.
טיפול גוף נפש
יש מגוון רחב של שיטות טיפול גוף נפש כגון: פסיכותרפיה גופנית, פוקוסינג, מיינדפולנס, טיפול בתנועה, גשטלט, somatic-experience. כל אחת מושתתת על שורשים תאורטיים שעליהם ניתן להרחיב רבות, אך המכנה המשותף ביניהן הוא ההבנה שלגוף יש תפקיד משמעותי בתהליך הריפוי של מעמקי הנפש. בטיפול אישי, ניתן להתאים לכל אדם את האלמנטים מהשיטות השונות על פי מבנה האישיות והקושי שאיתו הוא מתמודד. מטרת הטיפול היא להשתחרר בהצלחה מהדפוסים והתבניות שפוגעים באכות חיינו דרך שילוב של עבודה גופנית ושיחה. מתוך החיבור החדש שנוצר בין הגוף והנפש, נפנים דרכי התנהלות בריאות שיעניקו לנו תחושת מלאות ומימוש עצמי.
טיפול גוף-נפש נוגע ברגש ומחבר אותך לעצמך
- טיפול למבוגרים
- טיפול זוגי
החיבור בין הגוף והנפש
מי אני? האם אני גוף עם מוח או נפש עם גוף?
האם אנחנו מזדהים יותר עם הגוף הפיזי שלנו או עם החוויה המופשטת בעולם הפנימי שלנו. המשמעות של התשובה שנבחר יכולה להשפיע על סדר העדיפות שלנו בהתנהלות היום יומית.
יואב ניומן
החל את דרכו המקצועית כמטפל בשיטת אלבאום ב-2001. במהלך השנים טיפל במספר רב של מטופלים, לימד סטודנטים, רכש ידע תיאורטי ומעשי בגישת טיפול במשחק והתמחה בפסיכותרפיה גופנית. בנוסף בוגר קורס הכשרת מטפלים בשיטת הגשטלט מטעם אוניברסיטת תל אביב.
יואב ניומן, מטפל ריגשי (מבוגרים)
אני מאמין שכל אדם יכול לחיות חיים מלאים ומספקים. כל אחד יכול לאהוב, להיות נאהב ולהרגיש שלם עם עצמו. אך לעתים הדרך ארוכה ומפותלת ונדמה שהדבר בלתי אפשרי. ברגעים כאלו, הפנייה לטיפול רגשי יכולה להיות נקודת מפנה ולסייע לו למצוא את הכוחות הפנימיים בכדי להתמודד עם קשייו.