רגע לפני שנעמיק לגבי התפרצויות זעם, חשוב לציין כי כעס הוא רגש שחווים כולם, ללא כל ספק, אבל יש אנשים שקשה להם יותר לנהל אותו מאחרים. לא כדאי להקל ראש בהתפרצויות אלו, מכיוון שהן עלולות להיות הרסניות לעצמנו, למערכות יחסים ולסובבים אותנו. בסופו של דבר, כאשר בעיות כעס מתרחשות באופן תדיר, זה יכול להיות סימן לבעיה בסיסית שיש לטפל בה. במילים אחרות, התפרצות זעם עשויה להוות סממן למשהו יותר מורכב ועמוק.
בין אם אתם חווים זעם אימפולסיבי או עצבנות, חשוב להבין את הטריגרים של ההתפרצויות שלכם ולבקש עזרה מאת מטפל רגשי מקצועי. בפוסט זה, נעמיק בכמה היבטים שונים של התפרצויות זעם:
- מתי התפרצויות זעם יכולות להתרחש?
- מהם הטריגרים של התפרצויות זעם?
- כיצד מזהים את הטריגרים וכיצד מנהלים אותם?
- כיצד מטפל רגשי יכול לסייע לכם?
- באילו שיטות משתמש מטפל רגשי לטיפול בהתפרצויות זעם וכעס?
- האם יש שיטות יותר מומלצות לטיפול מאחרות?
- כיצד בוחרים את השיטה הנכונה לטיפול בהתפרצויות זעם?
- איך יודעים שהטיפול אפקטיבי?
מתי ובאילו נסיבות יכולות להתרחש התפרצויות זעם?
התפרצויות זעם יכולות להתרחש בכל עת ובכל מקום, אם בעקבות כאבים רגשיים אמיתיים, בעקבות מצוקות פסיכוסומטיות או עקב כל סיבה אחרת. אך עם זאת, לא פעם ישנן נסיבות מרכזיות שבהן הן שכיחות יותר. נסיבות אלו יכולות לכלול אחת או יותר מהבאות:
הרגשה מאוימת
- הרגשה מאוימת יכולה גם היא להוביל להתפרצות זעם. אנשים עשויים להרגיש מאוימים או מותקפים במגוון מצבים, כגון:
- כאשר הם מתעמתים עם מישהו.
- כאשר הם מרגישים שהם לא בשליטה.
- כאשר הם מרגישים שמישהו פגע בהם.
תחושת חוסר אונים או השפלה
- הרגשה של חוסר אונים או השפלה, הן תחושות שיכולות גם להוביל לעוצמות שונות של התפרצויות זעם. באופן כללי, אנשים עשויים להרגיש חסרי אונים או מושפלים במגוון מצבים, כגון:
- כאשר הם מרגישים שהם לא מקבלים את הכבוד שמגיע להם.
- כאשר הם מרגישים שהם נאלצים לקבל את מורת רוחו של אדם אחר.
- כאשר הם נכשלים במשימה כזאת או אחרת.
שימוש בסמים או אלכוהול
- שימוש בסמים או אלכוהול בהחלט יכול להגביר את הסיכון להתפרצות זעם. לא פעם, סמים ואלכוהול יכולים לפגוע ביכולת של האדם לשלוט ברגשותיו ולקבל החלטות מושכלות.
התפרצויות זעם וגורמים אישיים שחשוב להכיר
בנוסף לנסיבות לעיל, ישנם גם גורמים אישיים שיכולים להגדיל את הסיכון לעוצמות שונות של התפרצויות זעם. גורמים אלו עשויים לכלול את הבאים:
טריגרים אישיים – התפרצויות זעם | הסבר |
היסטוריה של אלימות או התעללות | אנשים עם היסטוריה של אלימות או התעללות עשויים להיות יותר בסיכון להתפרצות זעם, במיוחד אם ההיסטוריה כוללת חשיפה לאלימות מצד קרבה ראשונה במשפחה. |
בעיות פסיכיאטריות | הפרעת קשב וריכוז, הפרעת אישיות גבולית או הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), יכולות להגביר את הסיכון לעוצמות שונות של התפרצות זעם. |
איך לזהות ולנהל טריגרים של התפרצויות זעם?
באופן כללי, טריגרים לאותן התפרצויות זעם יכולים להשתנות מאדם לאדם. עם זאת, כנראה שהטריגרים הנפוצים ביותר כוללים תחושות של תסכול, חוסר כבוד שמופנה אליכם או חוסר צדק, אכזבה וכן הלאה. זאת, בעוד כי טריגרים אחרים יכולים להגיע מטראומות לא פתורות או ויסות רגשי לקוי. בתוך כך, זיהוי הבעיה הבסיסית והגורם השורשי שלה יכול לסייע במציאת הטיפול היעיל ביותר. בהקשר הזה של הדברים, מטפל רגשי יכול לספק כלים חשובים במיוחד שיעזרו לזהות את הבעיה הבסיסית, כמו גם את הטריגרים השונים לבעיה. באשר לניהול נכון של התפרצויות זעם, או אפילו באשר לניהול של הטריגרים המובילים אליהן, הניהול יכול לכלול טיפולים שונים.
איך מטפל רגשי יכול לעזור בניהול התפרצות זעם?
בין אם אתם חווים את התפרצויות הזעם בעוצמות כאלו או אחרות, מטפל רגשי יכול להוות משאב שלא יסולא בפז עבור אנשים הנאבקים בהתפרצויות כעס. עם זאת, חשוב לציין כי הערך המוסף אשר מתקבל מטיפול משליך ישירות גם על בני המשפחה והאנשים אשר סובבים את המטופל. מטפלים רגשיים יכולים לעזור לאנשים להשיג מודעות טובה יותר לרגשותיהם, לזהות טריגרים, לפתח מיומנויות אסרטיביות למיניהן, ללמד טכניקות לניהול רגשות קשים ועוד. בסך הכל, מטפלים רגשיים מקדמים חוסן ומעצימים אנשים על מנת שיוכלו לזהות ולנהל טוב יותר את רגשותיהם השונים.
ישנן שיטות שונות אשר משמשות לטיפול בהתפרצויות זעם וכעס, כאשר הטכניקות הנפוצות ביותר בדרך כלל יכללו שילוב של כמה מתודות טיפוליות. בעוד שטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) כולל זיהוי ושינוי דפוסי חשיבה שליליים ושימוש באסטרטגיות התמודדות לניהול רגשות, שיטות טיפול אחרות עשויות לכלול טיפול התנהגותי דיאלקטי, המתמקד בוויסות רגשות, מדיטציית מיינדפולנס ועוד. בין אם אתם בוחרים לעבור טיפול בשיטה זו או האחרת, קחו בחשבון שפעילויות גופניות יכולות לייצר "ערוץ" מעולה לניהול חרדות, זעם ואנרגיה, מה שבתורו מוביל לשיפור הרווחה הגופנית והנפשית.
ישנן שיטות טיפול בהתפרצויות זעם מומלצות יותר מאחרות?
ישנן מספר שיטות טיפול מומלצות לטיפול בהתפרצויות זעם, כאשר הטיפול המומלץ ביותר עבור אדם נתון תלוי בגורמים שונים, כגון חומרת ותדירות ההתפרצויות, הגיל של המטופל והגורמים האחרים אשר עשויים להיות מעורבים בהתפרצויות. בדרך כלל, 3 השיטות הטיפוליות העיקריות לטיפול בהתפרצויות זעם הן:
התפרצויות זעם – טיפול רגשי-חוויתי
במובנים רבים טיפול רגשי-חוויתי מהווה סוג של טיפול דיאלקטי התנהגותי, בעודו מתמקד בשינוי ההתנהגויות, המחשבות והרגשות הקשורים להתפרצויות זעם. טיפול זה יכול לעזור למטופלים ללמוד כיצד לזהות מוקדי מתח וטריגרים ולהפחית אותם, כמו גם ללמוד כיצד לבטא את רגשותיהם בצורה בריאה יותר, וכיצד לשלוט בהתנהגויות הרסניות. טיפול זה מתאים לרוב סוגי המטופלים, אם כי שיטת הטיפול הספציפית תותאם לסוג הבעיה והטריגרים, עוצמת התפרצות הזעם ועוד גורמים נוספים.
התפרצות זעם – הכירו ולמדו לזהות אותה מקרוב
בחירת שיטת הטיפול המתאימה ביותר לטיפול בהתפרצויות זעם תלויה בגורמים שונים, כאשר גורמים אלו משתנים תמיד בין מטופל אחד לאחר. ברוב המקרים הגורמים שישליכו על סוג הטיפול יהיו הבאים לפניכם:
- חומרת ההתפרצויות: ככל שההתפרצויות חמורות יותר, כך נדרש טיפול אינטנסיבי יותר, לעיתים גם בשילוב טיפול תרופתי.
- הגיל של המטופלים: טיפול התפרצויות זעם אצל מבוגרים עשוי להיות שונה מטיפול בהתפרצויות זעם אצל ילדים.
הנה מס' שאלות שאפשר לנסות לענות עליהן כדי להכיר או אולי להבין יותר לעומק התפרצויות זעם:
- כמה פעמים במהלך השבוע או במהלך החודש אתם חווים התפרצויות זעם?
- מה קורה לכם פיזית או רגשית לפני, במהלך ואחרי התפרצות זעם?
- מהן ההשלכות של ההתפרצויות על חייכם?
- מהן השלכות התפרצויות הזעם על הסובבים אתכם?
- מהן ההשלכות של ההתפרצויות על חיי המשפחה ועל הקריירה שלכם?
אם אין לכם את היכולת לענות על השאלות הנ"ל, חשוב להתייעץ עם פסיכולוג או מטפל רגשי כדי לקבל ייעוץ מקצועי בנושא. באופן כללי, המטפל יוכל לעזור לכם להבין את הגורמים להתפרצויות הזעם, כיצד לנהל את הטריגרים המובילים לאלו וכן הלאה.
לסיכום, איך יודעים שהטיפול אפקטיבי?
ישנם מספר סימנים שיכולים להעיד על כך שטיפול התפרצויות זעם הוא אפקטיבי. בין אם הטריגרים שלכם להתפרצויות היו כאלו או אחרים, ברוב המקרים הסימנים המעידים על הקלה בהתפרצויות יהיו מאוד ברורים. למשל, תחושו ירידה בתדירות ההתפרצויות, כך שאם אתם חווים פחות התפרצויות זעם, זהו בהחלט סימן טוב שהטיפול עובד. כמו כן, רוב המטופלים יעידו על ירידה בחומרת ההתפרצויות וכן שיפור ביכולת לשלוט ברגשות. באופן כללי, טיפול התפרצויות זעם אמור להוביל לכך שאתם תחושו גם שיפור ביחסים שלכם עם אחרים, לרבות בחיי המשפחה ובעבודה. בשורה התחתונה, חשוב לשים לב לסימנים אלו כדי לעקוב אחר התקדמות הטיפול.
נותרתם עם סוגיות שלא הצלחתם לקבל עליהן מענה במדריך שריכזתי כאן? מרגישים שהעומס, הסטרס והחרדות מובילים לתגובות בלתי רציונאליות של כעס? עם ניסיון של שנים בתחום הטיפולי במגוון שיטות שונות, אני אוכל לסייע לכם בניהול נכון של אותן תחושות מורכבות וקשות. אבל לפני הכול, אני אשמח שנדבר – צרו עמי קשר לייעוץ ללא התחייבות.